Det är potatis med blomkål till höger, kikärtscurry till vänster. Det gröna, det är en halv avokado. Sanslöst god kombo. Den blommiga tallriken är från farmor Elsa, Rörstrands Sippa. De har många fantastiska matminnen i glasyren, från min barndom. Min farmor som gjorde så otroligt mycket gott, men verkligen inte tyckte om att laga mat. Det dolde hon fantastiskt väl.

Phool gobi aur aloo ka bhaji 
(Blomkål med potatis)

½ dl olja (jodå, det ska vara så mkt)
500 g blomkål
3 fasta potatisar
1 gul lök
½ tsk chilipeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
Salt
Ev hackad färsk koriander

Koka potatisen och blomkålen nästan klar. Hacka löken.
Värm oljan, lägg i de torkade kryddorna en stund, och fräs sedan löken med dem. När löken är mjuk, lägg i potatis och blomkål. Blanda runt ordentligt. Klart!
Ursprungsreceptet kommer från Indiska kokboken av Ove Pihl, förlag Page One.

Kikärtscurry

Olja/smör/ekologiskt kokosfett
300 g kokta kikärtor
1 squash
1 gul lök
3 hårdkokta ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
½ burk mild ajvar. Eller stark om du föredrar det. Då kanske du ska tagga ner lite på chilin.
Salt 

Hacka löken och strimla squashen.
Smält fettet och blanda i kryddorna, sedan löken en stund innan squaschen läggs i. Lägg i ajvar och kikärtor, låt koka en liten stund, och lägg sedan försiktigt i de kokta äggen. Låt allt bli varmt.



Comments (0)