Det här är Punjab Pilau med äppelraita. På tallriken från mormor är även kokos- och morotschutney samt en klick mango chutney bengal spice, som är min favvomangochutney.
Indisk mat, det är mat som är enkel och/eller har många tillbehör.
Ge det lite tid och kärlek.

Punjab pilau

Olja
1 dl naturella jordnötter
3 dl riven kokos
2 dl gula eller gröna russin
1 dl tärnad mango
2 dl linser. Vi använde röda.
2 gula lökar
500 g bladspenat. Eller mangold. 
1 dl vatten
4 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 msk garam masala
1 riven samt pressad lime
1 knippe koriander
400 g skalade räkor

Grovhacka jordnötterna. 
Torrosta kokos och jordnötter gyllenfärgade i en jättestekpanna eller en wok. Håll koll på dem och häll av dem i nåt direkt när de är klara, så de inte bränns i pannan.
Blötlägg russinen i lite varmt vatten.
Koka linserna i vatten ca 10 minuter. Slå sedan av dem och spola kallt i ett durkslag.
Skiva löken i halvmånar och vitlöken i skivor. Riv ingefäran.
Häll olja i pannan, lägg i de torra kryddorna en stund innan löken. Lägg i spenat, vitlök, ingefära och lime. Häll på lite vatten om det behövs.
Låt puttra en stund, och lägg i linser, russin (utan blötläggningsvattnet), mango och salt. 
Lägg i räkorna och koriandern.

Om så önskas, och det gör inte jag, kan man ha i kokt ris när man lägger i russinen. Det är ju ändå en slags pilau ;)


Äppelraita

2 syrliga äpplen
4 dl naturell yoghurt
1 dl hackad koriander
½ dl hackad mynta
Peppar och salt

Riv äpplet grovt, eller hacka dem. Blanda ihop allt och smaka av med peppar och salt.
Jag tycker det smakar bättre om det får stå en stund.

Båda recepten är ur Hurry curry av Lotta Voltaire.


Comments (0)